2022. április 11. 20:06 - Hunor_

Rohammentő - Kritika

Gyors kitérő a kórház előtt

wallpapersden_com_ambulance-2022-movie_2560x1440.jpg

Photo by Universal Pictures - © 2021 Universal Studios. All Rights Reserved

Nem hiszem, hogy ennyi film után nyomatékosításra szorult volna a feltevés, miszerint Bay igenis ért az akciójelentekhez, viszont ez a film többek között arra is jó volt, hogy az amúgy kilométerekre is észrevehető Bay-stílusjegyeket bővítse. Az egy dolog, hogy a szépen megkomponált akciójelenetek robbantásai, merész drón felvételei, különböző operatőri megoldásai, valamint a dinamikus vágás azzá teszik ezt a filmet, amit mi akciónak hívunk, még mindig fontos kérdés marad, hogy mikor a film jelentős részét egy szűk mentőautóban kell töltenünk, egy autósüldözés szereplőivel, megvan-e a megfelelő motiváció, jellemábrázolás és karakterív ahhoz, hogy az érdekes maradjon. Nos, akármennyire is felüdülés egy ehhez hasonló filmet a nagyvásznon látni, ezek még mindig lényeges kérdésnek bizonyulnak. A válasz pedig nem más, mint az, hogyha minimálisan is de minden fent említett visszaköszön a vásznon. Noha Bay filmjei sosem a közhelyektől menetes karakterek miatt váltak naggyá, a karakterek hátterei, a cél elérését szolgáló indíttatás és adott esetben egy karakterfejlődés is felüti a fejét Bay legújabb akciózgatása közben. És hát igen, minek is várnánk a fent említtetettek alapos és végletekig megfontolt kidolgozását, ha cserébe 60 darab (nem számoltam) gépjármű szétrobbanásának szemtanúi lehetünk a legelőnyösebb beállításokból?

A mozi nem rövid. Alapból kérdésként merült fel, mégis hogyan lehet egy autósüldözést több mint két órára elhúzni. Személy szerint nekem a film tempójával és hosszával sem akadtak problémáim, hiszen pont annyi karaktert mozgat, hogy mindenkire jusson elég idő, mindemellett, a tempóját tekintve a lassabb autóbelsős jeleneteket váltja a kemény akció, melyek gyorsasága, pont elegendő ahhoz, hogy gond nélkül üljük végig. Biztosra mondhatom, hogy akciójelenetek terén Bay filmjei kiválóak és aki a módfelett rohanás, üldözés, menekülés, lövöldözés és robbangatás szerelmese, mindeközben nem zaravja, hogy a film nem a karakterek és a történet végletekbe menő kidolgozottságát helyezi előtérbe, arra vár a Rohammentő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenvoltkritika.blog.hu/api/trackback/id/tr2417805415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása